חדה במיוחד ומאוזנת, סכין סנטוקו היא בת לוויה מהימנה ביותר של כל שף והסוד להצלחה פנומנלית במטבח.
שפים ביתיים ומקצוענים כאחד, המודעים היטב למגוון היפני הנרחב של סכינים, בוחרים שוב ושוב בסכין הסנטוקו. סכיני סנטוקו הפכו לפופולריות ביותר ברחבי העולם, ונמצאות בשימוש נרחב בבתים, מסעדות ומטבחים תעשייתיים. אז מה זה סכין סנטוקו בעצם?
המילה 'סנטוקו' ביפנית מתורגמת ל'שלוש מעלות". כמו שמה, סכין הסנטוקו היא כלי רב תכליתי, ומתאימה היטב לחיתוך, פריסה וקיצוץ נוחים ומדויקים. יתכן שזו אחת הסיבות, שסכיני סנטוקו הרב-תכליתיות והנהדרות אינן אידיאליות רק למקצוענים אלא גם לחובבי בישול ביתיים ולמתחילים.
סכין הסנטוקו, שהומצאה אי שם בתחילת המאה ה-20 ביפן, היא איכותית ועמידה בחיתוך של מוצרים בעלי קשיות משתנה, והיא ללא ספק מבטיחה להפוך את הבישול למהנה ולא מתאמץ.
עבור מי שאינו מומחה, סכין סנטוקו כנראה לא תיראה שונה כלכך מסכין שף טיפוסית. אבל עבור המנוסים והמקצוענים, סכין סנטוקו היא כלי מטבח יקר ערך ובולטת בזכות המראה הייחודי שלה.
מה מבדיל את סכיני הנסטוקו מיתר הסכינים?
למרות שהסכינים בסגנון מערבי שונות לחלוטין מסגנון הסכינים היפני, הסנטוקו היא אחת מיוצאות הדופן, האוהבה ברחבי העולם על ידי כל מי שאוהב אמנות קולינרית. תחילה, סכיני הסנטוקו היו בשימוש אך ורק ביפן אך בשנים האחרונות הפכו לכלי חובה במטבחים שונים ברחבי העולם.
הלהב הקצר והרחב יותר של סכין הסנטוקו (בניגוד לסכין שף טיפוסית) מספק שליטה רבה בתנועות הסכין ומבטיח חיתוך אחיד ומדויק. ידית הסכין מעוצבת בצורה מושלמת כך שתתאים לכף היד של האדם המשתמש בה, גברים ונשים כאחד.
למרות שהסכין קלת משקל, הלהב כבד מספיק כדי לקצוץ כל מיני ירקות שורש ואפילו בשרים קשים או צוננים ( לא קפואים!). סכין הסנטוקו בנויה כך, שהלהב בחד שלה חותך ופורס בקלות, מבלי למעוך או לעוות את חומר הגלם. תכונה זו ללא ספק הופכת את סכין הסנטוקו לפופולרית במיוחד במטבחים שונים ברחבי העולם.
כיצד להשתמש בסכין הסנטוקו? מה ניתן לחתוך איתה?
ממש כמו ה"קאטאנה" של השף במטבח, סכין סנטוקו היא אידיאלית לקיצוץ ללא מאמץ, חיתוך מדוייק לקוביות, פריסה דקה של ירקות ופירות ועוד. הסנטוקו מתאימה לשימוש על מגוון מוצרי מזון שונים, החל מירקות ועד מוצרי חלב ועד דגים, בשר ועופות. הסגנון הרב-תכליתי של הסכין הוא שימושי במיוחד ומסייע לטבחים ושפים ביתיים להשיג את התוצאות הרצויות.
סכיני סנטוקו יכולות בקלות לחתוך:
- מוצרי חלב כמו גבינה לקוביות, ואף ניתן לפרוס גבינות עדינות יותר מבלי לשבור או לפורר אותן.
- עופות כמו תרנגולות, עופיונים וציפורים אחרות
- ירקות (קשים, עסיסיים, שמנמנים ורכים, שורשים)
- בשרים צוננים
- מוצרי בשר אחרים כמו נקניקיות וקציצות
- ירקות קטנים יותר כמו פטריות
- ברוקולי, כרובית, כרובים
- ירקות ירוקים ועלים
- עשבי תיבול יבשים
- סטייק, צלוי ובשרים מבושלים אחרים
- דגים ופירות ים אחרים
- סושי וסלטים
- לחם, פיצה ופשטידות
- פירות ואגוזים
- עוגות ומאפים
למרות שהן רב תכליתיות ופונקציונליות מאוד, סכיני סנטוקו אינן מיועדות לשבור עצמות או למזון קפוא, מכיוון שמזון מסוג זה יכול לשבור או לכופף את הסכין ולהרוס את כלי המטבח המופלא הזה.